Totalul finanțelor dintr-o țară reprezintă într-adevăr un factor în ceea ce privește prosperitatea, dar Institutul Legatum ia în calcul mult mai mulți factori.
Organizația are în vedere 104 variabile în elaborarea listei. Variabilele includ indicatori tradiționali precum PIB-ul, numărul de oameni din piața muncii, dar și statistici detaliate precum numărul de servere securizate pe care le deține o țară, sau cât de odihniți se simt oameni în viața de zi cu zi.
Variabilele sunt împărțite apoi în nouă subindexuri: calitate economică, mediu de afaceri, guvernare, educație, sănătate, siguranță, libertate personală, capital social și mediu natural.
Indexul are în considerare 149 de state din lume. În ultimii 7 ani, Norvegia a ocupat locul 1 al clasamentului, dar statistica pentru 2016 arată o surpriză, încât cel mai prosper stat este altul.
Marea Britanie, în ciuda Brexitului, a avansat de pe pozitia 15 în anul 2015, pe locul 10 în indexul pe anul trecut. Cea mai bună variabilă a fost mediul de afaceri, fiind pe locul 5 în această privință.
Pe locul 9 se situează Danemarca, cu standarde înalte în ceea ce privește nivelul de trai, și cu un scor ridicat în privința securității și siguranței.
Suedia, a căzut de pe locul al 5-lea pe locul al 8-lea, păstrând totuși un scor ridicat în ceea ce privește calitatea economică și guvernarea.
Olanda, se situează pe locul 2 în lume la educație și calitate economică, înregistrând astfel locul 7 mondial în topul Legatum al Prosperității.
Australia se face remarcată prin nivelul de trai al cetățenilor, dar și prin capitalul social, care este al doilea ca mărime din lume, astfel statul situându-se pe locul 6 mondial.